En boganmeldelse af "Og sådan blev det" af Maren Uthaug

I min læsekreds på biblioteket, har vi lige læst "Og sådan blev det" af Maren Uthaug. De fleste der kender til Uthaug, kender hende nok fra hendes fine og sjove stribe i politikken.

Bogen her er hendes debutroman, som udkom i 2013. Den er kun på 205 sider, så den er dejlig let at have med sig i tasken eller læse i sengen, uden at få et blåt øje, hvis man taber bogen ned i hovedet. 

uthaug

Bogen starter i 1974, hvor vi møder Risten for første gang. Hun er da syv år og bor med sin norske far Knut, sin samiske mor Rittha og bedstemoren der præger sit barnebarn med overtro om det farlige nordlys og de underjordiske der kidnapper.  Ritthas lettere sindsyge søster vil tage Risten og der må tages en beslutning for at passe på Risten. Knut møder danske Grethe og sammen med Risten flytter de til Sønderjylland. 

Pludselig venter der en ny hverdag for Risten og man følger hendes opvækst, hvor hun ikke længere har kontakt til sin mor i Norge. I stedet skal hun vokse op i Danmark med en fjern far og en "ny" mor, der ikke kan se længere end sin egen næsetip.  Ud over Grethe, Knut og Risten (som nu må lade sig kalde Kirsten) bor der også en vietnamesisk bådflygtning i huset. Drengen har mistet sin mor på rejsen til Danmark og Grethe tager drengen til sig og kalder ham Niels ( dog skal han stadig holde sig i kælderen). Niels bliver Ristens eneste ven og man følger hvordan de to gør hvad de kan, for at beskytte sig mod den overtro Risten ikke lod blive i Norge.

Senere i bogen følger vi Risten som voksen, hvor hun tager kontakt til sin mor Rittha igen og hvordan denne kontakt på samme tid gør hende mere rodløs end før, mens det også giver nogle svar, som hun måske ikke var klar til at modtage.

Morsom og barsk på samme tid

Jeg ved ikke hvad jeg havde af forventinger til bogen, men jeg blev virkelig positivt overrasket. Mange områder i bogen var virkelig morsomme, selvom det i grunden er meget barske emner. I virkeligheden handler bogen i høj grad om, hvor vigtigt det er, at man ved hvad man kommer fra og hvor vigtigt det er for et barn, ikke at føle sig rodløs.  Risten bliver revet op med fødderne og flyttet til Danmark. Hun får besked på ikke længere at tale om sin mor og familie i Norge og ingen berører hendes forhold til den tro hun er vokset op med og har taget med sig til Danmark. Uden Niels havde hun være verdens mest ensomme pige. 

uthaug

Kan de anbefales?

Jeg er vild med den måde Uthaug har formået at fortælle så meget, på blot 200 sider. Det kunne mange amerikanske forfattere godt lære noget af. Jeg er også vild med hendes persongalleri. Det er skævt, morsomt og skrækkeligt. 

Det er en vældig fin debutroman hun har lavet og jeg vil helt sikkert hoppe på næste bog, hvis sådan en skulle komme. Jeg er dårlig til at læse danske bøger, men jeg er virkelig glad for at jeg har fået læst denne.

Læs den hvis du vil læse en bog der har noget på hjertet, uden at være tung. Hvis du er nysgerrig på det at komme fra den ene kultur til den anden. 

Hvis jeg skulle give den stjerner, ville jeg give den fem ud af seks stjerne. Den kan virkelig noget, den bog. Hvis du vil læse mere om forfatteren, kan du finde hendes hjemmeside her

Har du læst den?

Tak fordi du læste med!

Blog på mobilen - Blog via mobilen - Nouw har en af markedets bedste blogging apps - Klik her

Likes

Comments